Hvis du er vild med at cykle, så er du sikkert også interesseret i at optimere din kost, dit helbred og din vægt.

Den professionelle sportsverden bliver hele tiden bedre, og det gør sig også gældende i cykelverdenen. Her har selv de mindste detaljer en betydning, og hvis du har ambitioner om at blive en bedre cykelrytter, er det derfor også afgørende, at du har styr på din kost. Her kommer derfor tre kostråd, til dig der gerne vil blive en bedre cykelrytter.

Styr på kulhydraterne – kroppens kilde til energi
Kulhydrater er kroppens primære energikilde når det kommer til cykling. Det er derfor vigtigt at spise nok kulhydrater, så din krop har nok energi til at klare strabadserne. På samme tid er det afgørende ikke at spise for meget. Hvis du har overskydende kulhydrater tilbage i kroppen, vil de blive brugt til at fylde fedtdepoterne. Det skal derfor være en fin balance, og du kan selv udregne hvor mange kulhydrater du skal bruge.

Det kommer selvfølgelig an på hvor aktiv du er, men det er blevet udregnet at du skal bruge mellem 5-9 gram kulhydrater per kilo du vejer hver dag. Problemet med det er, at mange af os ikke gider bruge tid på at tælle kulhydrater. Et praktisk råd kan i den situation være bare at få en portion langsomme kulhydrater på størrelse med en knyttet næve til hvert måltid. Det kan for eksempel være fuldkornspasta eller andre fuldkornsprodukter. Det kunne også være frugt eller grøntsager.

For eksempel kan du til morgenmad spise en portion havregryn efterfulgt at et stykke frugt til formiddag samt eftermiddag. Til frokost kan du spise en fuldkornssandwich, mens du til aften kan vælge fuldkorns ris eller quinoa som tilbehør til hoveretten.

Sørg for at få tanket op undervejs
I Tour de France ser vi ofte rytterne få en energigel mens de er på farten for at holde energiniveauet oppe. Det gjaldt også for sidste års vinder af Touren. Efter Tadej Pogacars overraskende sejr, stillede mange nemlig spørgsmål til hans diæt. Her kom det frem at han under Tour de France spiste mellem 7.500 til 7.800 kalorier per dag, for at holde energiniveauet oppe. Det inkluderede utallige energibarer, energigels og selvfølgelig masser af vand under etaperne. Det har virket for den unge slovak, for når vi ser på bet omkring Tour de France, er han nemlig favorit til at vinde igen i år.

Der kan altså findes inspiration hos de professionelle cykelryttere. Hvis du også overvejer at bevæge dig ud på en længere tur, kan det være en ide at tanke depoterne op med energi hver time. Det kan eksempelvis gøres igennem energibarer eller energigels.

Få nok protein
Mange forbinder udelukkende protein med mad for bodybuildere. Det er dog ligeså vigtigt for en cykelrytter at få nok protein i sin kost, da proteiner hjælper med at forbedre det overordnede helbred, ligesom det også er vigtigt for genopbygning af muskelvævet. Uden protein, vil det altså være sværere for din krop at genopbygge muskelvævet, efter du har haft en god cykeltur. Det anbefales at størstedelen af dit proteinindtag kommer fra magert kød, fisk, bønner og bælgfrugter.

Følger du disse tre råd, er du allerede godt på vej til at optimere din kost, så du er klar til cykelturen.