Af Kenneth Møller Kristensen, forfatter til blandt andet 50 Utrolige historier fra cykelsporten

Den første danske kvinde til at stille op i konkurrence i den ældre cykelsport hed Ellen Hørup, datter af den radikale politiker Viggo Hørup. Dette foregik i slutningen af 1880’erne. Ellen Hørup fik ikke den store succes som cykelrytter, men fik siden en flot karriere som journalist, forfatter og i øvrigt kvindesagsforkæmper.

Næste kvindelige cykelrytter var Johanne Jørgensen, der blev kendt for at være den første kvindelige cyklist, der vovede at vise sig i København i stramtsiddende knæbensklæder. Det blev der piftet flittigt af. Johanne Jørgensen trænede meget energisk, og slog rekorder sat af mænd. Noget der blev forsidestof i sportsmsdier over hele verden. 

Men den mest berømte af de første kvinder i cykelsporten var Susanne Lindberg.

Susanne Lindberg blev født den 5. november 1871. Allerede fra barn var hun vant til at gå lange ture med blandt andre sin bror Jack Chr. Lindberg, der i øvrigt senere blev Nationalbankdirektør, og fik på den måde udviklet en stærk fysik. Kort efter at Susanne Lindberg lærte at cykle, kørte hun fra Aarhus til København med sin familie. Hun var lille og spinkel, men det var tydeligt, at der var stor styrke i den 45 kg lette krop. Den første officielle start i et cykelløb fik hun i det berømte Stjerneløbet, arrangeret af verdens ældste cykelklub DBC, i 1895.  Her blev hun nærmeste sensationelt nr. fem af de 25 deltagere. Senere deltog hun i et løb fra København til Esbjerg. Her kom hun på Fyn dog lidt bagud i forhold til de øvrige. Den udasede cykelrytter søgte ind på en bondegård for at få noget vand. Bondekonen troede, at der var tale om en soldat, og måbede stort, da hun fandt ud af, at det var kvindeligt besøg, hun havde fået. Susanne Lindberg kom til Esbjerg som rytter nr. syv.

I de følgende år deltog Susanne Lindberg i alle de løb, hun havde mulighed for, og imponerede ofte.

Verdensrekord
I 1897 gjorde Lindberg sig specielt bemærket med at slå verdensrekord for tilbagelæggelse af 1000 kilometer. Rekordtiden lød på 54 timer, 18 minutter og var tre timer og 18 minutter bedre end den tidligere rekord som tilhørte en Albert Rasmussen. Lindberg kørte rundt på Sjælland med en række mandlige pacere, der hjalp med at holde tempo. Overnatningen foregik på Damhuskroen.

Som det var karakteristisk for datidens idrætskvinder, stoppede Susanne Lindberg sin karriere, da hun i 1899 blev gift. Det blev hun med den markante cykelryttere Charles Hansen, der i øvrigt havde finanseret Lindbergs verdensrekordforsøg. De to fik sammen syv børn. Noget mange mente var et bevis på at cykling ikke var skadelig for kvinder, som skeptikere ellers troede. Ægteskabet med Charles Hansen opløstes 1930, hvor de to var henholdsvis 60 og 59 år. Susanne Lindberg døde den 9. marts 1934.