Esbjerg Kommune danner i år rammerne for Danmarksmesterskaberne i landevejscykling 2019. På torsdag skydes DM ugen i gang med enkeltstarterne. Hos kvinde elite køres over 25,4 km.

Af Trine Schmidt

Vi må desværre erkende, at startlisten til DM 2019 er noget amputeret. En hel del skader og pensionerede ryttere er ikke med i Esbjerg. Men det ændrer ikke på, at vi har 5-6 stærke kandidater til podiet.

Den absolutte storfavorit til titlen kan kun være Pernille Mathiesen (Team Sunweb), som i flere år i træk har bejlet til tronen, kun slået af Cecilie Uttrup Ludwig (Bigla Pro Cycling), som desværre ikke stiller til start. Man skal ikke tage fejl af Mathiesens store tempoevner, og selvom Cecilie Uttrup Ludwig havde taget kampen op i år, er det bestemt ingen selvfølge, at hun havde forsvaret sit mesterskab. Pernille Mathiesen har vist sig særdeles velkørende i foråret med blandt andet en sejr i Omloop van Borseles enkeltstart samt to meget flotte andenpladser i Thüringen Rundfahrt samt det belgiske Omloop van Ijsseldata. Ingen tvivl om at den brølstærke Holstebro pige er kommet med kun et mål i øjet – Dannebrogstrøjen. 

Sidste års nummer 4, Julie Leth (Bigla Pro Cycling), må forventes at være den skrappeste kandidat til Mathiesen. Julie Leth har ligesom Pernille Mathiesen, vist sig særdeles velkørende i foråret, ja faktisk bedre end nogensinde, blandt andet med en sejr i GP Cham-Hagendorn. Vi har ikke set Julie Leth i mange enkeltstarter i år, men med hendes erfaring og råstyrke må alt andet end podiet være en skuffelse – det skal dog siges, at Leth for to uger siden blev sat tilbage af et slemt styrt, som kun kan have influeret negativt på hendes forberedelser til DM. Det skal blive spændende at se, om Julie Leth alligevel rammer diamanterne på dagen!

Team Virtu Cyclings Louise Norman Hansen, har før vist meget lovende resultater på enkeltstarten. I 2017 kørte hun sig på podiet efter Cecilie Uttrup Ludwig og Pernille Mathiesen, så hvis Norman Hansen rammer dagen og kommer i sin førhen sete tempoform, kan vi forvente os et flot resultat herfra. Én ting er sikkert – hun er tændt og sigter stort. 

Louise Holm Houbak (Team OCC powered by Guerciotti) er alders veteranen i favoritbedømningen. Den 43 årige to-barns alenemor med fuldtidsarbejde, har de seneste par år imponeret med hende utrolige tempoevner, trods hende relativt få år inden for konkurrence cykling. Houbak har ved de seneste to DM’er kørte sig i top 5, og det vil for mig ikke være en overraskelse, hvis hun går hen og kører fra flere af de unge kvinder.

Birgitte Krogsgaard (Team Virtu Cycling) har i 2019 taget springet fra Triathlon sporten til landevejscykling. Krogsgaard har i hendes debut sæson i særdeleshed vist sig særdeles egnet som cykelrytter, hvor hun specielt i tjekkiske Gracia Orlova, hendes første professionel løb, kørte flere flotte placeringer ind. 

En rytter som jeg gerne vil nævne er unge Emma Norsgaard (Bigla Pro Cycling), som jeg under normale omstændigheder ville tage med i mine overvejelser. Norsgaard viste i efteråret store evner på enkeltstartscyklen, men har desværre været skadet siden december og er kun for nyligt begyndt at træne regelmæssigt igen. DM bliver hendes comeback løb, men at give hende en favorit rolle, ville nok være at sætte barren for højt på nuværende tidspunkt.