44-årige Elin Starup bliver i juni 2019 første nordiske kvinde solo i sadlen i det 4.800 kilometer lange Race Across America. Undervejs skal hun over Rocky Mountains og igennem den berygtede Mojaveørken. Ideen opstod, da hun begyndte at cykle på arbejde…Torsdag, 30. maj 2019, lander den danske ekstremcykelrytter, Elin Starup, i Californien, hvor hun skal varmes godt igennem før hun 11. juni triller til start i Race Across America – løber, der er kåret som verdens hårdeste sportsbegivenhed.

12 dage, 12 stater, tre tidszoner
Race Across America er, som navnet siger et kyst-til-kyst race på 4.800 kilometer. Starten går fra den amerikanske vestkyst og bringer deltagerne igennem den skoldhede Mojaveørken med temperaturer på op til 50 grader og over Rocky Mountains foruden to yderligere bjergkæder med kulde og stejle stigninger – til USA’s østkyst 12 døgn senere. 12 stater og tre tidszoner vil da være besejret.

Mangel på søvn
Løbet er berygtet for de ekstreme klimaforhold og rytternes mangel på søvn. Kun halvdelen af de ryttere, der har forsøgt sig siden 1982, er nået i mål. Heriblandt en håndfuld danskere med sundhedsprofilen Chris MacDonald som den mest kendte. Han fik i 2005 en andenplads. Elin Starups kæreste og coach, Claus Robl, gennemførte i 2016. I år stiller otte kvinder op i soloklassen på verdensplan med Elin som repræsentant for Norden. Med sig til USA har Elin et team på otte, der afløser hinanden i 12 timers vagter. Selv forventer hun at få to-tre timers søvn pr. døgn.

Hårdt, ensomt – fantastisk
”Det bliver selvfølgelig en pine uden lige. Vi må kun følges med andre løbsdeltagere i 15 minutter pr. døgn, og jeg vil helt sikkert føle mig smadret og totalt ensom og have brug for en tudekiks. Men jeg ved, jeg kan, og at det bliver fantastisk. Min overbevisning har altid være, at dét, jeg beslutter – dét gennemfører jeg. Jeg er sindssygt god at lade være med at bruge energi på det, der ikke støtter mig.”

Minus sukker, plus vitaminer
Som led i forberedelsen har Elin hver tæt på hver dag cyklet på jobbet – 45 kilometer hver vej – til IT-arbejdspladsen i Brøndby. Det er det seneste år blevet til 100 kilometer dagligt inklusiv afstikkere, som hun lægger ind inden fyraften. Fordi hun ”elsker” asfalt. I 2018 gennemførte Elin Starup en Ironman foruden kvalifikationsløbet Race Around Denmark på 1.600 kilometer på fire døgn.
Også kroppens biologi er tunet. Sukkerindtaget er sat på stop for at mindske inflamation og præstationsevnen er styrket gennem vitaminer og kosttilskud.

Den 44-årige IT-konsulent og mor til to kastede sin kærlighed på cykling så sent som i 2016-17, hvor hun trak den gamle racer frem fra skuret efter en skade, der gjorde, at hun ikke kunne løbetræne. Nu giver hun mændende baghjul i verdens hårdeste sportsbegivenhed.