Den belgiske brostenssæson kører på fuld udblæsning, og leverer som altid nogle af sæsonens mest spektakulære cykelløb. Brostenene og de berømte “hellingen” (små stejle bakker) danner scenen for fantastike cykelstridighederne i den flamske del af Belgien, hvor cykelløb, pommes frites og øl tilsammen danner en helt særlig religion.

Brostensklassikerne er 100% ærlige løb, hvor kun de stærkeste overlever, og hvor dét at sidde med i finalen i sig selv er en præstation. Men det er også løb, hvor det hårde terræn, samt det lunefulde forårsvejr kan bringe uventede udfordringer i spil, hvorfor løbets gang kan ændres med lynets hast. Lige præcis derfor, er disse løb så dejligt uforudsigelige!

Flandern Rundt den 7. april er løbet hvor det hele kulminerer i den store finale, og er for mange ryttere årets helt store mål. At vinde Flandern Rundt overgår i manges øjne et verdensmesterskab. Det bliver stort!

Verdensklasse felt
Når damerne starter på søndag er det samtidig den sjette afdeling af World Touren. Løbet vil være præget af et verdensklasse felt, hvor de helt store stjerner vil jagte sejren i den 16. udgave af Flandern Rundt for damer. Med sine 157 kilometer, adskillige brostenspavéer og hele 10 hellingens er løbet det absolut hårdeste og længste i foråret. Den første del af løbet er relativt flad og først efter 55 kilometer rammer kvinderne den første udfordring på Achterberg. Her fra møder de yderligere 9 hellingen indenfor 90 kilometer med den klassiske Paterberg som den sidste 13 km fra mål i Oudenaarde.

Holdene og deres favoritter
Når der skal tales favoritter er det mest nærliggende at ligge ud med den førende rytter på World Touren, den tidligere verdensmester og nuværende europamester, den 32-årige italiener, Marta Bastianelli, som kører sit første år på det danskbaserede Team Virtu Cycling. Den italienske stjerne har været i ualmindelig meget hopla i foråret, og har allerede haft to sejre i henholdsvis Omloop van het Hageland samt Ronde van Drenthe (WWT). Senest blev hun 2’er i Dvaars door Vlaanderen, hvor hun igen viste uhyggelig styrke. Bastianelli vil uden tvivl være blandt favoritterne i løbet på søndag. Hun bakkes i øvrigt op af et stærkt hold, hvor vi blandt andet også har en formstærk dansker i Christina Siggaard.

Et af de mest dominerende hold til start er uden tvivl hollandske Boels-Dolmans Cycling Team, som dog stiller til start uden Anna van der Breggen, sidste års vinder i holdopstillingen. Det kan være svært at udpege en kaptajn på det meget stærke mandskab, men skal man pege på nogen, må det være Chantal Blaak, vinderen af Omloop Het Niewsblaad samt Amy Pieters som værende sidste års nummer 2 i løbet. Holdet stiller også til start med danske Amalie Dideriksen, som vi kommer nærmere ind på senere i artiklen.

Hos Michelton-SCOTT må man antage at vinderen fra 2011, Annemiek Van Vleuten jagter en anden sejr til hendes resultater, stærkt bakket op af holdet med australske Amanda Spratt i spidsen. Van Vleuten kommer med stor stor selvtillid efter hendes overlegne solosejr i Strade Bianche tidligere på foråret.  

Altid stærke Marianne VOS fra CCC-Liv er som sædvanligt en af favoritterne og i år bakkes hun op af den sydafrikanske mester Asleigh Moolman-Pasio, som akkurat missede podiet sidste år. Lucinda Brand, dagens 3’er i Dvaars door Vlaanderen, Liane Lippert samt Floortje Mackaij stiller til start for Tema Sunweb, sammen med vinderen fra 2017 Coryn Rivera. Trek Segafredo stiller som det eneste hold til start med to tidligere vindere af løbet. Hollandske Ellen van Dijk, som i øvrigt tog sejren hjem i onsdagens Dvaars door Vlaanderen, og Italienske Elisa Longo Borghini udgør en stærk duo, i øvrigt bakket op af et virkeligt stærkt mandskab af verdensstjerner.

Danskerne
Set med de danske briller, er det altid interessant at følge de danske ryttere, som på alle måder har vist, at de kan køre med i toppen. Annika Langvad som blev en overraskende nummer 2 i Strade Bianche deltager desværre ikke, men det gør vores tidligere verdensmester Amalie Dideriksen til gengæld. Som tidligere nævnt kører hun på et ekstremt stærkt hold med mange vinder kandidater. Hvad hendes rolle bliver er fortsat uvist, men skulle Amalie få en fri rolle på holdet, er der ingen tvivl om, at hun vil kandidere til en topplacering – og måske endda på en god dag, en podieplacering.

Foto: Paul Hinnick

“Jeg forventer et hård løb. Det er langt 159 + 8 km neutral. Jeg tror the Muur bliver et stressmoment igen i år, men jeg tror den første store splittelsen sker ved Kanarieberg, specielt når Taaienberg er sat ind lige efter. Jeg forventer jeg får en hjælperolle, så mon ikke jeg skal tage lidt vind og positionere nogle af de andre før de afgørende steder. Det plejer at være en stor oplevelse at køre, og jeg håber at samle noget erfaring til når at jeg engang selv forhåbentligt kan være en af de beskyttede ryttere”, forklarer Amalie Dideriksen.

En anden dansker som med rette kan have personlige ambitioner, er den 25-årige Christina Siggaard som tidligere har vist stor styrke i forårsklassikerne (vinder af Omloop van Niewsblaad 2018). Siggaard har desværre været hæmmet vinteren igennem af en rygskade, men eftersigende skulle hun igen være fit for fight. Får hun fri hænder og rammer dagen, kan Siggaard godt kandidere til en topplacering.

“Det er mit absolutte favorit løb på kalenderen. En dag i de flamske hellingen og max pres henover de mange brostens pavéer giver tilsammen alt det jeg elsker ved at køre ræs! Jeg forventer et løb hvor der skal graves dybt hele tiden og hvor fokus skal holdes, som i ingen andre løb. Det er et løb, der giver kuldegysninger – den stemning, der er på startstregen er ubeskrivelig. Min forhåbning, hvornår end det bliver, er uden tvivl et top resultat. Udover det, kan det her løb kan så meget mere, det er en fest hele vejen rundt på ruten! Nogen gange kan det hjælpe lidt på benene – man glemmer (næsten) smerten. I år går vi fra Virtu ind til løbet med den førende rytter i World Touren og nogle generelt stærke kort på hånden. Vi ser frem til en masse hårde kampe på rammen, hvor kun de stærkeste og klogeste ryttere på dagen, kommer igennem”, forklarer Christina Siggard.

Foto: Paul Hinnick

På Bigla mandskabet har vi Cecilie Uttrup og Julie Leth. Cecilie har tidligere vist, at hun også i dette terræn kan levere pæne resultater, men om hun kan vinde Flandern Rundt er nok tvivlsomt. Julie Leths rolle på Bigla mandskabet bliver formentlig at guide Cecilie godt igennem løbet, men der hersker ingen tvivl om, at den 26 årige århusianer har potentiale til at gøre det godt i denne type løb. Får hun chancen og rammer dagen er en top placering bestemt realistisk.

“Der er kommet en ny brostenstigning efter Kanarieberg. Normalt er det på Kanarieberg at løbet bliver åbnet, så det bliver ret spændende at se, hvordan denne nye stigning spiller ind! Der er ikke super langt mellem de to stigninger, og ret små og tricky veje, så det er svært at vinde positioner. Altså bliver det nok key, at få kaptajnen frisk og skarp ind på Kanarieberg”, vurderer Julie Leth.

Med skandinaviske øjne bliver det også interessant at holde øje med den unge nordmand Susanne Andersen (Team Sunweb),  samt den svenske mester Emilia Fahlin (FDJ). Andersen har en hurtig afslutning og blev for nyligt nr. 5 i Tre dage ved Panne (WWT). Emilia Fahlin har vist lovende takter på det seneste, med to top 10 placeringer i Trofeo Alfredo Binda (WWT), samt Tre dage ved Panne (WWT)

Canyon/SRAM Racing stiller til start i deres stærkeste opsætning med polske Katarzyna Niewiadoma som kaptajn, og det samme gør britiske WNT Rotor Pro Cycling med den ekstremt succesrige hollænder Kirsten Wild, med følgeskab af en særdeles velkørende Lisa Brennauer. Hvem der bliver kaptajn af de to er ikke en selvfølge, hvilket vi nok først seer på dagen.

Af andre kaptajner har vi Aude Biannic fra Moviestar, Lotte Kopecky fra Lotto Soudal, Chloe Hosking fra Ale Cippolini, samt den regerende italienske mester Marta Cavalli fra Valcar Cylance Cycling.

Et navn som ikke er til stede på startlisten er danske Emma Norsgaard. Norsgaard har været ramt af en knæskade under vinterperioden, og holder hende fortsat ude af konkurrence. Desværre for os, da Emma i den grad bliver interessant at følge i netop disse løb, i fremtiden.

Sidste års top 10:
Anna Van der Breggen
Amy Pieters
Annemiek van Vleuten
Asleigh Moolman
Chantal Blaak
Malgorzata Jasinska
Ellen Van Dijk
Lisa Brennauer
Katazyna Niewiadoma
Megan Guarnier (stoppet)

Sjove fakta:

Kun to ryttere har formået at vinde løbet 2 gange, og dette er hollandske Mirjam Melchers og tyske Judith Arndt.  Marianne Vos har én sejr, én andenplads og to tredjepladser. Ellen van Dijk har én sejr samt én andenplads. Altså en klar hollandsk dominans med 5 landsmænd i “top 10”. Kun én belgier har vundet løbet i form af Grace Verbeke.

Favoritter: Marta Bastianelli (Team Virtu Cycling), Chantal Blaak (Boels-Dolmans Cycling Team), Annemiek van Vleuten (Michelton-SCOTT), Marianne Vos (CCC-Liv)

Second choices: Katazyna Niewiadoma (Canyon-SRAM racing), Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo Women), Ellen van Dijk (Trek-Segafredo Women), Amy Pieters (Boels-Dolmans Cycling Team), Lotte Kopecky (Lotto Soudal Ladies), Lucinda Brand (Team Sunweb), Amalie Dideriksen (Boels-Dolmans Cycling Team), Kirsten Wild (WNT-Rotor Pro Cycling)

Joker: Emilie Fahlin (FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope)

lg med på TV2sport / Tv2play på søndag hvor damernes løb sendes, med Trine Schmidt som ekspert kommentator.

Se tidsplan og rutekort på dette link.