I mange år har cykelklubberne manglet de kvindelige medlemmer, men for tiden ses en tendens til, at flere klubber gør mere for at lokke kvinder med til til fællestræning. Men hvad gør  de så nu, som de ikke gjorde før? Svaret er simpelt: De laver kvindetræning kun for kvinder.

“Da jeg kom til Hvidovre cykelklub for et år siden var der otte kvinder i klubben, inkl. mig selv. Jeg havde selv kørt med en masse andre kvinder og kunne mærke, at der manglede det som kvinder bibringer til en klub. Og jeg manglede nogle kvinder at køre med”, forklarer Naciye Therese Doğan fra Hvidovre Cykleklub

Hvidovre cykelklub tog kluden op, og annoncerede i marts 2019 en introaften kun for kvinder, som endte med et højst overraskende fremmøde på hele 75 kvinder. Det samme skete nærmeste samtidigt, da man i Holbæk Cykelklub formåede at samle hele 50 kvinder til en introaften.

“Det er min fulde overbevisning, at skal man have fat i de kvinder, som gerne vil ud og køre i klubberne, så er det vigtigt at have fat i de bløde værdier: God motion, bedre form, hygge, samvær, plads til at dumme sig”, lyder det videre fra Naciye Therese Doğan.

Kvinderne som møder op variere i alderen fra tyverne og opad – alle med et fælles ønske om at cykle med kvinder. Kvinderne oplever en tryghed ved kun at køre med kvinder. For manges vedkommende handler det om frygten for ikke at kunne følge med, at punktere eller at møde op i det forkerte tøj. Men i flere cykelklubber tager man nu bekymringerne til sig, og skaber rammerne for, at man kan starte uden disse bekymringer. Hold Q i Holbæk træner én gang ugentlig i niveau opdelte grupper, så alle får noget ud af træningen. Her er noget for de helt nye og de mere rutinerede. Man kører samlet ud og samlet hjem – og ingen bliver efterladt med et fladt dæk. Tværtimod lærer man det som skal læres, så man til enhver tid kan klare sig selv på landevejen.

“Det er en udbredt kvindeting at være usikker og utryg med sig selv. Et eksempel: Du kommer ind i en ny gruppe, jeg kender dem ikke, gad vide, om jeg passer ind? Og har jeg niveau til at være med? Men vi ser forbedringer fra gang til gang. Alle kan være med”, forklarer Hvidovre-rytteren.

Den helt store udfordring for klubberne er, hvordan man skal kunne håndtere de mange fremmødte, hvor der som i enhver anden sportsgren er niveauforskelle. Begge klubber erfarede hurtigt, at de cykelbegejstrede kvinder mødte op på både mountainbikes, racercykler og konecykler. Derfor har man både i Holbæk og Hvidovre lavet den regel, at træningen foregår på racercykler for så vidt muligt at stille alle lige. Trænertruppen udgøres af kvinder, som fra tid til anden får hjælp af de mandlige trænere, hvis fremmødet er stort. Derudover bliver grupperne niveau inddelt, således at alle bliver tilgodeset i forhold til form, teknik og erfaring.

“Mit og HCK´s helt klare mål er, at få flere af de kvinder der i forvejen ligger ude på landevejene til at samles i klubberne. Vi skal ud og have en masse gode timer og oplevelser sammen, vi skal skabe nye venskaber, sprede cykelglæden ud og forhåbentligt få flere til klubben hvert år, ved at skabe os et ry for at være en rummelig klub, som kvinderne tør at bevæge sig ud i”.

Udover ildsjælene i Holbæk og Hvidovre findes der også andre klubber med samme mål om at hjælpe kvinderne ud på cyklen. La Squadra Rosa forsøger gradvist at udvide en database med info om kvinde afdelinger i Danmark. Hvis der sidder en læser derude som mener, at hendes klub mangler i oversigten, så kontakt meget gerne redaktionen.