Seks etaper gennem 3 nordiske lande – fra Kongens Nytorv i København, via Helsingør, langs Sveriges vestkyst, over de norske fjelde, frem til mål i Halden, Norge. Næsten 1.000 kilometer med deltagelse af hele verdenseliten indenfor kvindecykling. Ladies Tour of Scandinavia med undertitlen Battle of The North er årets cykel nyhed i Skandinavien. Det nye World Tour løb afholdes 9.-14. august og afløser Ladies Tour of Norway. Løbet er tidligere annonceret som Battle of the North, men får nu i stedet navnet Tour of Scandinavia, som hovednavn, af respekt for den pågående krig i Ukraine.

Hele verdenseliten med de stærkeste kvinderyttere i verden, forventes til start, når rytterne tirsdag den 9. august ruller ud fra Kongens Nytorv i København. Med stærke partnerskaber og ikke mindst opbakning fra Sport Event Denmark og Wonderful Copenhagen, er der lagt op til en fantastisk første etape, når verdens bedste kvinderyttere klikker i pedalerne, med kurs fra startbyen København til målbyen Helsingør, to historiske byer der således danner kulissen for første etape og de allerførste kilometer i løbets historie.

Historisk løb skydes i gang i Danmark
Det første World Tour etapeløb for kvinder ser nu dagens lys i Danmark, og interessen er stor. Kvindecykling er i vækst og verdensklasseryttere som Cecilie Uttrup Ludwig, FDJ, Emma Norsgaard Bjerg, Movistar og den tidligere verdensmesteren Amalie Dideriksen, Trek-Segafredo, er bare nogle af de topnavne som Danmark kan byde på.

Det er unioner og forbund i de tre skandinaviske lande, der står bag Tour of Scandinavia.
Fra Danmarks Cykle Union ser man frem til det store etapeløb. Formanden for DCU, Henrik Jess Jensen siger: “Den udvikling og niveauet som de danske kvindelige ryttere præsterer på i dag, har aldrig været højere. Som nation var vi i 2021 nr. 3 på kvindernes verdensrangliste. De og vi, der elsker cykelsport, fortjener at se verdenseliten i Danmark. Vi har arbejdet på dette siden 2016 Amalie Dideriksen blev verdensmester i 2016 og nu går drømmen endelig i opfyldelse. Niveauet i kvindecykling er også steget markant med 15 World Tour teams og nogle af de mest spændende løb i sæsonen. Jeg håber, at vi med dette løb kan inspirerer endnu flere piger og kvinder til at dyrke cykelsport i Danmark.”

Også Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope) har svært ved at skjule sin begejstring: ”Min drøm er gået i opfyldelse og jeg kan ikke få hænderne ned. Det bliver så fedt at køre et World Tour løb på de danske landeveje foran det cykelglade folkefærd, venner og familie. Jeg håber og tror, at det udstillingsvindue dette løb giver vores fantastiske sportsgren, kommer til at inspirere flere piger til at komme ud og cykle. Både for sjov og i konkurrence øjemed. Det er alletiders mulighed for vores sportsgren at vise sig fra sin bedste side.”

Løbsdirektør Roy Moberg er forventningsfuld overfor det kommende løb, hvor års arbejde nu endelig munder ud i at løbet køres: “Det har været mange år med hårdt og målrettet arbejde og vi er stolte af at kunne præsentere et koncept som forener skandinavisk idræt, rejseliv og kultur”, fortæller daglig leder Roy Moberg og fortsætter: “Tour of Scandinavia (Battle of The North) vil være noget unikt, som cykelverdenen ikke har set før. Løbsformatet har et enormt potentiale og vi glæder os til at præsenterer løbet ved et særligt event i København den 26 april” slutter Moberg, og lover nogen eventyrlige cykeldage i august.
Om løbets midlertidige navneændring siger Moberg: “Meningen var at præsentere løbet under navnet Battle of The North, men vi har midlertidigt ændret navnet til Tour of Scandinavia med undertitlen ” Battle of The North”. Årsagen til det er krigen i Ukraine, som har forandret verdenssituationen, siden planlægningen af løbet startede. Vi ønsker ikke at navnet skal misforstås i forhold til det der sker i Ukraine. Vi har dog produceret alle PR-materialer med navnet Battle of The North, men officielt bliver navnet for så vidt angår løbet i 2022 Tour of Scandinavia”, fastslår løbsdirektør Roy Moberg.

Løbets første etape i Danmark hilses også velkommen af Sport Event Denmark, hvor Direktør Lars Lundov har følgende kommentar: ”Danmark kører i højeste gear, når vi taler om cykelevents. Derfor er det så meget desto mere glædeligt, at vi også nu kan tilføje Tour of Scandinavia, som er kvindernes nordiske styrkeprøve, til vores eventkalender. Alene i år afvikler Danmark også Tour de France-starten, motionsløbene Tour de Storebælt og DGI Hærvejsløbet og VM i MTB maraton,” siger Lars Lundov, direktør, Sport Event Denmark.

I Danmark skal det store felt af kvinderyttere starte på en af de mest historiske pladser i hovedstaden, Kongens Nytorv. Københavns Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen ser frem til at sende rytterne afsted i august: ”Det gør mig meget stolt, at København skal lægge gader til det første etapeløb for kvinder i Danmark. Det bliver helt fantastisk i verdens bedste cykelby. Jeg er overbevist om, at vi med vores fra erfaringer fra Tour de France kan skabe de bedste rammer for løbet. Jeg glæder mig også over, at vi kan sætte et tiltrængt fokus på kvindecykling og de mange talentfulde ryttere, som helt sikkert vil inspirere tilskuerne til selv at hoppe på cyklen,” siger Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).  

At Københavns kommune har valgt at give støtte til det første World Tour-løb for kvinder, glæder kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard meget: ”Tour of Scandinavia sætter fokus på- og fremmer kvindelig elitecykling herhjemme og i Norden. Løbet starter, ligesom Tour De France, i København. Dermed får vi endnu et stort event, der kan tiltrække international opmærksomhed, turister og styrke Københavns brand som cykelby. Det er fantastisk, at vi kan hjælpe med til at sikre, at København nu kan præsentere verdens bedste cykelryttere på både herre- og kvindesiden samme år. Forhåbentligt kan det også styrke bredden og få endnu flere københavnere til at gribe cyklen,” siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard fra Radikale Venstre.

Tilsvarende stor forventning møder vi i Helsingør, hvor Borgmester Benedikte Kiær er stolt over at løbets første etape slutter netop i den historiske kulisse med Kronborg i baggrunden, Benedikte Kiær siger: “Jeg glæder mig meget til, at Helsingør til august kan byde velkommen til nogle af de bedste kvindelige cykelryttere i verden. Det bliver spændende at opleve opløbet. Jeg er sikker på det vil samle mange langs ruten og sammen med vores skønne natur og historiske rammer vil skabe en fantastisk kulisse om cykelløbet.