Af Trine Schmidt

Fredag den 19. juli afvikles den sjett udgave af La Course i forbindelse med Tour de France.  Løbet udspiller sig ved foden af Pyrenæerne i Pau, som er en af de byer som har optrådt flest gange i Tour historie.

Sidste års vinder Annemiek van Vleuten kommer og forsvarer sin titel. Den flyvende hollænder kunne så sent som i søndags lade sig hylde som vinder af Giro Rosa. Et bevis på, at hendes form absolut ikke fejler noget. 

La Course er et endagsevent som hvert år afvikles på ny rute. I den spæde start afvikledes det på Champs-Élysées i Paris, men de sidste to år er vinderen blevet fundet i et terræn som taler til klatretyperne. 2019-udgaven afvikles på en “middelhård” rute, som ikke er set før i La Course sammenhæng. Ruten består af fem omgange af 27 kilometer i rullende terræn – i øvrigt samme rute som herrerne køres TT på senere på dagen. Dette åbner op for flere ryttertyper og ikke kun sprinterne og klatrerne.

Ulig sidste års afslutning på Col de la Colombieŕe, som favoriserede klatrerne, så vil dette års løb afslutning tale til et taktisk smart udbrud eller til de hurtige afsluttere. Ruten indeholder rullende terræn, hvor bakkerne dog aldrig er lange eller specielt svære. Over tid kan mælkesyren formentlig ophobe sig i benene. En stejl stigning lige før mål inviterer til et sent angreb i løbet.

View image on Twitter

Selvom ruten er rimelig flad, er der især to stigninger, som kan være egnede som springbræt til et afgørende hug. Cote de Gelos er lige over en kilometer lang med en stigningsgennemsnit på 7,8 %. Med 20 km til mål, vil det dog kræve en rytter med særlige tempoevner for at kunne holde hjem. En kortere stigning; Cote d Ésquillot, rammes med 11 km til mål. Ingen af disse to stigninger behøver at blive afgørende, men de kan sætte flere sprintere ud af løbet eller være afgørende for et udbrud.

Efter den sidste omgang på ruten, kører rytterne til Rue du Marquis le Bearn, til løbets finale. På den sidste kilometer stiger vejen stødt før den pludselig ender i en skarp 17% stigning.

Løbet tilbyder de samme lukrative præmiepenge som mændene kører om i deres etaper. Vinderen tager 11.000 euro med hjem – ligeledes er der præmier til bedste den klatrer og yngste rytter. Vinderen af løbet får, ligesom hos mændene, en gul trøje og i øvrigt prestigen i at blive set i verdens største medieeksponerede cykelløb – noget som ikke sker ofte for damerne.

Favoritterne
Annemiek van Vleuten havde i første omgang ikke kalkuleret med en start i dette års La Course. Den dobbelte vinder er svær at bide skeer med i de høje bjerge, men ruten i Pau passer hende ikke særligt godt. Ændrede planer i kalenderen gav hende muligheden for at starte, og hun har udtalt, at æren i at køre med nr. 1 på ryggen samt dét at være forsvarende mester, var for fristende til at modstå. Hun har selv Vos i kikkerten som favorit, da ruten taler til ardenner typerne.

Marianne Vos er svær at overse som den helt store favorit efter hendes fire sejre i giroen for nyligt, med lignende hårde afslutninger.  Den korte stejle stigning kort før mål er lige guf til hende. Vos er historisk verdens bedste cykelrytter og er 110% favorit i Pau. Med sig har hun blandt andet den sydafrikanske mester, stærke Asleigh Moolman-Pasio som er en vigtig brik i hendes spil

Anna van der Breggen, Verdensmester og olympisk mester, sluttede som 2’er i GC i Giroen og vandt næstsidste etape over netop Van Vleuten. Van der Breggen har vundet flere Ardenner klassikere, og det er umuligt ikke at sætte hende på en top favorit post. Van der Breggen ligner i øvrigt én, der har genfundet formen under Giro Rosa. Hun har et godt hold med sig, blandt andet Katie Hall som sluttede som 5’er i Giroen.

Trek Segafredo har en dobbel trussel med sig, med den amerikanske mester Ruth Winder og italienske Elisa Longo Borghini. Taktisk set har Winder en hurtig afslutning fra en mindre gruppe og er godt bud på en sejr fra et udbrud. Longo Borghini er tidligere vinder af Flandern Rundt og var tæt på at sejre flere gange i Giroen i forrige uge. Et soloudbrud eller en lille gruppe til mål favoriserer hende. Desuden kommer Lizzie Deignan til løbet direkte fra højdetræningslejr.

Hvis løbet kommer frem til en massespurt, så kig efter sidste år amerikanske mester Coryn Rivera, Sunweb. Den lille amerikaner er på sine gode dage vildt hurtig og formen til at komme over stigningerne. De 17% vil udfordre hende, men hendes muligheder er der. Ret skal være ret, Rivera har ikke rigtig været der i år, men måske kan dette være en kickstart på et godt efterår.

Hendes holdkammerat Lucinda Brand, havde en imponerende god Giro. Brand kører flot i det svære terræn og kan være et godt bud på en vinder fra en mindre gruppe. 

Canyon-SRAM’s Kasia Niewiadoma var den første til at iføre sig den lyserøde førertrøje i Giroen. I år har hun blandt andet vundet Trofeo Binda, en udfordrende endags klassiker i italien. Ruten er måske lidt for “let” til hende, som gerne skulle have en endnu hårdere rute – forvent alligevel et aggressivt løb fra polakken, som helt sikker kan udnytte sit punch på den sidste meget stejle stigning.

Danskerne
Cecilie Uttrup Ludwig kommer direkte fra Giroen, som i år var hendes store mål. Der var utvivlsom store ambitioner, men vi må erkende, at resultatet i Giroen ikke var det som Uttrup havde sat næsen op i efter. La Course passer ikke Uttrup særligt godt, da hun passer mere til de hårdere og længere stigninger. Ikke desto mindre må vi antage at hun kommer i god form, og kan være med i en afslutning og prøve benene af. De sidste stigning er ikke et problem for Uttrup at forcere, men hun mangler nok det sidste kick for at køre med om sejren mod de bedste.

Annika Langvad er tilbage i landevejsfeltet efter en mindre pause. Annikas meget imponerende kørsel i foråret lægger op til stor spænding med danske øjne. Langvad har en motor uden lige og viste i forårsklssikerne sin store motor frem til verdens skue. Det skal dog siges, at Annika for noget tid siden var udsat for et styrt der har holdt hende ud af træning i noget tid. Mountainbiken er pt sat til side af samme årsag, men danskeren har alligevel besluttet at stille til start i La Course i hendes “comeback”. 

Birgitte Krogsgaard, tidligere triatlet og debutant på world touren bliver spændende at følge. Favorit er hun på ingen måde, men hendes klatreevner i år har været synlige og hun kan blive en vigtig brik i Virtus taktik. Det bliver interessant at se, om hun er kommet godt ud af giroen og er restitueret – eller om hun stadig er mærket efter hendes første store etapeløb. 

Mange danskere køre sideløbende med La Course BeNe Ladies Tour og forbereder sig til EM i Alkmaar i august.

Tidligere vindere
2014 Marianne Vos
2015 Anna van der Breggen
2016 Chloe Hosking
2017 Annemiek van Vleuten
2018 Annemiek van Vleuten

Sidste års podie: Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen, Ashleigh Moolman.