Af Trine Schmidt

Den tredje udgave af kvindernes Líege-Bastogne-Liége finder sted sideløbende med herrernes løb på søndag. Kvindernes udgave distanceres over 138,5 kilometer og møder fem stigninger undervejs, startende med Côte de Wanne, Côte de Brume og Côte de la Vecquée. Dernæst gælder det finalen med Côte de La Redoute og Côte de la Roche-aux-Faucons. Løbet køres reelt kun fra Bastogne til Líege, men fra La Redoute er ruten identisk med herrernes løb, der afsluttes i centrum af Líege.

De første to udgaver af løbet blev vundet af onsdagens vinder i Fléche Wallone, verdensmesteren Anna van der Breggen fra Boels-Dolmans Cycling Team. I betragtning af  dette og hendes nylige sejr, må hun anses som værende storfavorit til sejren i Líege. Hun kan dog forvente hård modstand fra andre ryttere i feltet. I 2018 udgaven kørte van der Breggen fra Amanda Spratt (Michelton Scott) på den næstsidste stigning, Cöte de Saint-Nicolas, hvorefter hun afsluttede løbet alene i front. Spratt endte som nummer to foran hendes holdkammerat Annemiek van Vleuten (Michelton Scott). Begge ryttere kandidere også i år, til en placering i den absolutte top. Særligt Annemiek van Vleuten må være sulten efter sejr, efter tre andenpladser i træk i henholdsvis Flandern Rundt, Amstel Gold Race og Fléche Wallone.

Med danske øjne bliver det uhyre interessant at følge Annika Langvad, som igen i Fléche Wallone imponerede med en flot tredjeplads på Mur de Huy. Langvad har i år kastet sig ud i ukendt terræn på landevejen, og har i hendes tre eneste starter på world touren sikret sig en en andenplads i Strade Bianche, en fjerdeplads i Flandern Rundt samt en tredjeplads i onsdagens Fléche Wallone. Langvad er ny i spillet, men dette har på ingen måde afholdt hende fra at køre med om sejrene for hendes nye hold Boels Dolmans. Taget hendes seneste meritter i betragtning, er det fuldt ud realistisk, at Annika kan stå øverst på podiet på søndag – selvom det bliver svært med de mange formstærke ryttere i feltet.

Også Cecilie Uttrup Ludwig (Bigla Pro Cycling) deltager søndag, og med hendes tredjeplads i Flandern Rundt og øvrige top 10’er i foråret, er hun bestemt også med i spillet til en topplacering.

En rytter som springer i øjnene når man kigger på de seneste resultater, er den 22-årige hollandske Demi Vollering (Parkhotel Valkenburg), som blev henholdsvis nummer syv i Amstel Gold Race  og fem i Fléche Wallone. Vollering er umiddelbart et ubeskrevet blad i feltet, som ikke har stukket næsen så markant frem blandt de stærkeste ryttere. Dette tegner måske et billede af en ny fremadstormende hollænder, som kan blive den næste i rækken af de meget stærkere hollandske kvinder.

Øvrige udfordrere til titlen er altid finaleklare Marianne Vos (CCC-Liv), Kasia Niewiadoma (Canyon SRAM), Lucinda Brand (Sunweb), Elisa Longo Borghini (Trek Segafredo).

Den førende rytter på World Touren Marta Bastianelli stiller ikke til start.  

World Tour Ranking:
1 Marta Bastianelli (Virtu Cycling) 710 points
2 Annemiek van Vleuten (Michelton Scott) 650 points
3 Marianne Vos (CCC-Liv) 575 points
4 Kasia Niewiadoma (Canyon SRAM) 535 points
5 Cecilie Uttrup Ludwig (Bigla Pro Cycling) 455 points

Sidste års top 10:
1. Anna van der Breggen  2. Amanda Spratt 3. Annemiek van Vleuten  4. Asleigh Moolman-Pasio, 5. Ellen van Dijk, 6. Sabrina Stultiens 7. Pauline Ferrand Prevot, 8 Megan Guarnier 9. Shara Gillow, 10 Rosella Ratto

Líege-Bastogne-Líege bliver som et af de få WWT løb ikke TV-transmiteret, men det er altid muligt at følge med via UCI’s Twitterkonto, på https://twitter.com/UCI_WWT