Efter 14 års pause vendte kvindernes Amstel Gold Race atter tilbage på terminskalenderen i 2017 – denne gang som en del af kvindernes World Tour. Løbet er sideløbende med de øvrige ardennerklassikere, Fléche Wallone og Liége-Bastogne-Liége, hurtigt vokset til et af de mest populære og eftertragtede løb. På søndag går det løs igen, når der skal kæmpes for en sejr i den syvende afdeling på kvindernes World Tour.

Af Trine Schmidt

Løbet skydes i gang i Maastricht, i den cykelglade provins Limburg, og 126,8 km senere afsluttes det i det kuperede terræn omkring Valkenburg. Ruten indeholder totalt 18 eksplosive bakker, hvoraf de første syv kommer på den første store 73 km lange omgang. Alle varierer de fra 700 meter til 2700 meter i længde med stigningsprocenter fra 6 til 22%. Dernæst afsluttes på en 18 km rundstrækning som skal gennemføres 3 gange og som indeholder tre afgørene bakker – Cauberg, Geulhemmerberg og Bemelerberg. Udover de skrappe stigningsprocenter inderholder omgangen flere kritiske punkter i form af mange kringlede og smalle veje, som ligger op  til stor positionskamp i feltet. 

Cauberg er sidste forhinding inden målstregen, hvorefter der blot skal tilbagelækkes 1,6 km inden vinderen kan kåres. Cauberg er en af de legendariske stigninger som alle cykelkendere er bekendte med. Udover Amstel Gold Race afslutningen, var Cauberg også afslutningsbakken ved VM i Valkenburg i 2012, hvor Marianne Vos sejrede.

Bonusinfo: Amstel Gold Race 2019 bliver også imødeset med stor spænding, da den engelske verdensstjerne Lizzie Armitstead Deignan (Trek Segafredo) gør comeback. Dette blot 7 måneder efter at have født sin lille datter Orla (Ja det er faktisk et pigenavn). Amstel er første step i hendes comeback sæson, som hun håber skal udmønte sig i et topresultat ved VM i Yorkshire senere på året. Det var i netop Yorkshire at Armitstead tog sine første pedalomdrejninger som barn. Den tidligere verdensmesters form er foreløbig et spørgsmålstegn, men ingen tvivl om, at den 30-årige englænder på et eller andet tidspunkt vil vise Trek Segafredos trøjen frem. 

Apropos Lizzie Armitstead Deignan… . I 2017 var podiet fuldstændigt identisk i de tre ardennerklassikere. Anna Van der Breggen vandt alle tre løb, foran netop omtalte Lizzie Armitstead Deignan og med polske Kasia Niewiadoma som nummer tre.

Et lille kuriosum omkring Amstel Gold Race er, at løbsdirektøren af damernes udgave, er den tidligere hollandske verdensstjerne Leontien Van Moorsel, som selv sejrede i løbet tilbage i 2002. 

Mine favoritter:

***** 
Det er svært at komme udenom de to hollandske verdensstjerner Annemiek Van Vleuten (Michelton Scott) og Anna van der Breggen (Boels Dolmans Cycling Team). Van Vleuten har vist storform med en sejr i Strade Bianche og andenplads i Flandern Rundt, hvor det er lidt sværere at bedømme Anna van Der Breggen, som har revet det meste af foråret ud, for at hellige sig MTB løbet Cape Epic. Den regerende verdensmester har dog meldt ud, at Ardenner klassikerne står øverst på hendes liste i foråret. 

**** 
Jeg vover pelsen og sætter 4 stjerner på den førende rytter i World Cuppen, den 35-årige Marta Bastianelli (Virtu Cycling). Selvom terrænet i ardennerne nok ikke passer den stærke italiener optimalt, har hendes stærke form vist, at hun kan gøre sig i mange teræner. Det vil bestemt ikke undre mig, hvis hun står på podiet i Valkenburg.
Amanda Spratt (Michelton Scott), den lille australske klatrer, har formet hele sit forår efter at toppe i den kommende uge. Rammer hun sit tidligere niveau er fen stærke australier helt klar kandidat til en sejr i Amstel. Hun udgør sammen med Annemiek van Vleuten en yderst farlig duo.


*** 
Annika Langvad (Boels Dolmans Cycling Team). Den danske mountainbike verdensstjerne tog hele cykelverdenen med storm efter hendes imponerende andenplads i Strade Bianche tidligere på året. Kan den uddannede tandlæge ramme samme niveau på søndag, kandiderer hun uden tvivl til en topplacering. 
Cecilie Uttrup Ludwig (Bigla Pro Cycling). At dansk kvindecykling er inde i en gylden periode, bevises ved at to danskere kandidere til topplaceringer i ardennerklassikerne. Naturligvis kan vi ikke komme uden om Cecilie efter hendes imponerende 3 plads i Flandern Rundt for en uge siden. Skal det lykkes den unge dansker at vinde Amstel Gold Race kræver det nok, at hun kører alene hjem. Måske er hendes chancer for sejr, når alt kommer til alt, større på onsdag når Fléche Wallone løbet af stablen med mål på den legendariske stigning Huy de Muur. 
Chantal Blaak (Boels Dolmans Cycling Team). Vi kan ikke komme udenom sidste års vinder Chantal Blaak, som værende en af kandidaterne til en topplacering. Den snu hollænder er altid at finde i finalerne, og det er hun med stor sandsynlighed også på søndag.

**
Marianne Vos (CCC-Liv). Selvom den 31-årige verdensstjerne ikke har samme topniveau som tidligere, kan man aldrig afskrive hende. Efter at hun punkterede i den absolutte finale i sidste uges Flandern rundt, må man antage at hun er ekstra sulten efter en sejr på hendes hjemmebane. Vos har haft en god start på sæsonen, blandt andet med en sejr i det hårde Alfredo Trefeo Binda.

*
Lucinda Brand (Sunweb)
Katarzyna Niewiadoma (Canyon SRAM Racing)
Lucy Kennedy (Michelton Scott)
Amy Pieters (Boels Dolmans Cycling Team)
Asleigh Moolman-Pasio (CCC- Liv)

Øvrige ryttere at holde øje med:
Emilia Fahlin (FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope)
Elisa Longho Borghini (Trek Segafredo)
Ellen van Dijk (Trek Segafredo)
Maria Giulia Confalonieri (Valcar Cylance Cycling)
Janneke Ensing (Sunweb)
Sofia Bertizzolo (Virtu Cycling)

Tidligere vindere

2018 Chantal Blaak
2017 Anna Van der Breggen
2003 Nicole Cooke
2002 Leontien Van Moorsel,
2001 Debby Maansveld

2018 top 10

1 Blaak, 2 Brand, 3 Spratt, 4 Riejanne Markus, 5 Alexs Ryan, 6 Cordon Ragot, 7 Bronzini, 8 Lepistö, 9 Bujak, 10 Vos

Følg med på TV 2 Sport:Søndag 21/4 kl. 13.20